maanantai 30. maaliskuuta 2015

Persikka-marenkipiirakka


 Pääsiäisen alla ja muutenkin keväällä on kiva leipoa jotain raikasta ja pirteän väristä. Persikkaa ja mangoa tulee harvemmin käytettyä leivonnassa, vaikka ne sopisivat moneen. 

Pääsin viime viikolla järjestetyille kevätmessuille bloggaajana ilmaiseksi ja lähiruoka&luomu osastolla oli kaikenlaista mielenkiintoista katseltavaa -maistiaisia unohtamatta. Messuilta tarttui mukaan mm. irtopohjainen piirakkavuoka, jota oli pakko päästä kokeilemaan. Vuoan erikoisuutena on pienet reiät, joiden ansiosta pohjasta tulee rapea ja se paistuu tasaisemmin. 

Päädyin tekemään klassisen marenkipiirakan, johon tein täytteen persikoista perinteisen sitruunan sijaan. Sitruunaisen version ohje löytyy täältäPiirakan voi tehdä marenkia lukuunottamatta valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.

Pohja, makea murotaikina, 20cm halkaisijan vuokaan:

175g vehnäjauhoja, noin 2,7 dl
hyppysellinen suolaa
75g hieman pehmennyttä margariinia (tai suolatonta voita)
2 keltuaista
40g sokeria, noin 0,5 dl 

Täyte:

1tlk (400g) persikoita tai mangoa
2 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
3 keltuaista
1 rkl maissitärkkelystä
(50g margariinia tai voita)

Marenki:

3 valkuaista
0,75 dl sokeria

1. Mittaa jauhot ja suola laakeaan kulhoon tai pöydälle. Paina jauhojen keskelle kuoppa ja lisää siihen margariini, keltuaiset, vesi ja sokeri. Sekoita ainekset sormin karkeaksi seokseksi, joka alkaa muistuttaa munakokkelia. Nypi jauhot sormilla seoksen joukkoon, kunnes taikinasta tulee sileää. 

2. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen levätä kelmuun käärittynä noin puoli tuntia jääkaapissa. Lisää  taikinaan tarvittaessa tilkka vettä, jos se on liian kuivaa, eikä pysy koossa. 

3. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä hieman piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi ja painele se tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle foliota ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä, jotta taikina ei pääse nousemaan paiston aikana. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia.

4. Pohjan ollessa uunissa: Soseuta persikat/mangot kattilassa. Lisää sokeri ja sitruunamehu ja keitä seosta 5-10 minuuttia. 

5. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne kulhoon. Säilytä valkuaiset marenkia varten. Sekoita maissitärkkelys keltuaisten joukkoon. 

6. Sekoita osa lämpimästä persikkasoseesta keltuaisten joukkoon ja lisää seos takaisin kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja paksuuntuu. Lisää margariini tai voi ja sekoita, kunnes se on sulanut täytteen joukkoon (itse jätin voin kokonaan pois).

7. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pohja alkaa näyttää kypsältä ja täyte on hieman jähmettynyt. 

8. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Marenki on tarpeeksi kovaa, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. 

9. Levitä marenki piirakan pinnalle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes marenki on saanut pintaan hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti